divendres, 25 de desembre de 2009

Nadal?

Què és el Nadal?

El Nadal és una festa cristiana que celebra el naixement de Jesús, el fill de Déu, que va venir al món per salvar a la humanitat. Sense importar les creències de cadascú, crec que això ho sap tothom.

Però, és així?

Crec que l'essència del Nadal s'ha perdut o, millor dit, sobreviu en un petit grup de gent que en cap cas representa la societat en que vivim. És veritat que el Nadal se segueix celebrant, però ha perdut el component religiós que n'és la seva essència, el seu ésser. Actualment Nadal és sinònim de vacances, festa, reunir-se amb la família, un bon àpat i, especialment, compres i més compres.

Això és Nadal?

M'entristeix aquest pensament, aquesta visió del Nadal, però és com crec que ho viu la societat. Em sembla que aquest concepte de Nadal, despullat de religiositat, no és res més que una farsa i un insult al seu veritable significat.

Matem el Nadal?

Seguim celebrant-lo per costum, però quan una tradició perd el seu significat, o millor dit, s'ignora, és pot parlar de tradició? Personalment, la resposta és un no rotund. Aquest cas és una prostitució de l'original, quelcom que sota un mateix nom és una cosa totalment diferent.

El Nadal s'ha de seguir celebrant però crec que el millor que es pot fer és deixar aquest nom pels cristians i per la resta de la societat (ateus, agnòstics, creients d'altres religions, etc.) que rebi un altre nom més d'acord amb el significat que li dóna a la celebració. Algunes possibilitats són Festa d'hivern o Dia del consum, però si un hi pensa en pot trobar moltes més. Aquesta "nova" festa podria celebrar-se el mateix dia que el Nadal, per seguir un costum, però diferenciant-ne una de l'altra.

Potser tot el que he dit és molt radical però crec que la situació actual és una ofensa a l'autèntic significat d'aquesta festa, que si ve per motius obvis (la societat actual és molt més intercultural que la de fa vint anys) una part de la població no creu en el sentit pur del Nadal però ho celebra perquè forma part de la cultura del nostre país. Aquesta part té dret a una celebració que doni sentit a les vacances que tenen els estudiants en aquesta època de l'any, però aquesta celebració no té dret a carregar-se l'esperit d'una altra que té més antiguitat.

Per acabar m'agradaria que veiéssiu aquest vídeo, que he trobat buscant una cançó molt concreta que vaig escoltar farà dos o tres anys i que queda perfecte amb aquesta reflexió, que uneix perfectament les imatges amb el missatge de la cançó.Títol: Nadala ingrata (lletra)
Autor: Mesclat
Àlbum: Altres cançons de Nadal

Bones festes!!

1 comentaris:

Sora ha dit...

Ja he comentat en l'entrada anterior que fa massa que no em passava pels blocs. Si bé he estat enfeinat amb la uni això no és excusa pel fet d'haver-me allunyat d'aquests espais de caràcter més personal que un portal web. Mica a mica m'aniré passant pels vostres blogs i aniré actualitzant el meu ;)

Volia començar amb un vídeo que vaig veure fa uns anys en que la Beth parla del Nadal quan era petita i com és ara.

Bones festes!!

Sora

Publica un comentari a l'entrada

Benvolgut lector, espero que et sentis lliure per fer qualsevol comentari i que no t'estiguis de fer-lo.

Gràcies pel temps que m'has dedicat!

Sora